Umetanje i numeracija tabela

Tabele su jedna od najmoćnijih i najkorisnijih Wordovih alatki. Veoma su prilagodljive, lako ih je napraviti i s njima raditi (direktno i pomoću trake). Zahvaljujući galerijama, sada je mnogo lakše i brže napraviti atraktivne tabele.

Osnovni pojmovi

Tabelu možete smatrati skladištem informacija, koje se sastoji od vertikalnih kolona i horizontalnih redova. Kada neko pomene tabelu dimenzija 5 x 4, to po pravilu znači da je tabela široka pet kolona i visoka četiri reda.

Pravljenje tabele od početka

Na kartici Insert kontekstne trake pritisnite Table. Otpustite taster miša i povucite ga naniže po mreži tabele. Dok pomerate miša, menjaju se dimenzije izabrane tabele, a Word daje prikaz uživo (Live Preview) u prozoru dokumenta (slika).

7.1

Tabele možete i da crtate pomoću alatke Draw Table. Izaberite InsertTableDraw Table. Povucite mišem da biste iscrtali pravougaonik koji predstavlja spoljni okvir tabele, a zatim ga alatkom Draw Table (ili pisaljkom) razdelite na ćelije. Pomoću alatki Table Tools iz grupe Draw Borders na kartici Design definišite stil, debljinu i boju linije za ivice tabele. Alatkom Eraser uklanjate nepotrebne delove tabele.

Poravnanje

Zadavanjem poravnanja tabele određuje se položaj cele tabele u odnosu na tekuću levu i desnu marginu. Ako se tabela prostire od leve do desne margine (što je podrazumevana opcija u Wordu), kontrole za poravnanje neće imati efekta. Zato se može desiti da ne primetite kada se promene. Ako kasnije suzite tabelu, njen položaj na strani možda neće biti odgovarajuću. U tom slučaju, u okviru za dijalog Table Properties proverite šta se dešava.

Poravnanje tabele ponekad zbunjuje korisnike, jer poravnanje tabele i poravnanje teksta unutar ćelija nisu isto. Dok se poravnanje tabele može definisati pomoću alatki Alignment na traci, ako nije izabrana cela tabela, alatke za poravnanje pasusa (Paragraph) na kartici Home utiču samo na izabrani deo tabele.

Opcija za poravnanje Cell Alignment (slika) utiče samo na izabrane ćelije. Alatke Alignment na kartici Table Tools Layout takode utiču samo na izabrane ćelije.

7.1.2

Brisanje tabela

Ne možete samo izabrati tabelu i pritisnuti taster Delete. To bi bilo suviše logično i jednostavno. Umesto toga, izaberite tabelu i pritisnite taster Backspace. Tabela nestaje. Zašto? Ko zna. U svakom slučaju, postupak deluje.

Alternativno, pritisnite bilo koje mesto u tabeli (ne morate ništa da birate) i na kartici Layout izaberite DeleteDelete Table (slika). Tabela će nestati.

7.2

Tabele se možete rešiti i ako je isečete i prenesete na Clipboard. Izaberite tabelu i pritisnite alatku Cut, ili pritisnite Ctrl+X (ili Shift+Delete). Pri tom se, naravno, popunjava Clipboard, što možda ne želite.

Brisanje redova, kolona i ćelija

Za brisanje aktivnog reda ili kolone, imate iste opcije: izaberite redove ili kolone i pritisnite Backspace; alternativno, izaberite DeleteDelete Columns, DeleteRows ili DeleteCells na kartici Layout (slika).

7.3

Umetanje redova, kolona i ćelija

Da biste umetnuli red ili kolonu u tabelu, pritisnite red ili kolonu pored mesta umetanja, a zatim pritisnite Insert Above, Insert Below, Insert Left ili Insert Right, zavisno od toga gde treba da se pojave novi red ili kolona. Ako pogrešite, možete prevući red ili kolonu tamo gde želite.

7.4

Numeracija tabela

Numearcija tabela se vrši tako što iz kartice References → Captions → Insert Caption, pojavljuje se dijalog prozor Caption odaberemo opciju New Label i upišemo “Tabela”.

7.5 - word

Ubacivanje popisa tabela

Čim so izvršili numeraciju tabela, možemo da uradimo i popis slika. To ćemo da uradimo tako što idemo u kartici References → Captions → Insert Table of Figures, pojavljuje se dijalog prozor Table of Figures (slika), u polju General u svojstvo Caption Label tražimo „Tabela“ i idemo OK.

7.6 - word

Pitanja:

  1. Kako se vrši ubacivanje tabela?
  2. Crtanje tabela.
  3. Poravnanje tabela i teksta u njoj.
  4. Brisanje tabela.
  5. Kako se vrši brisanje reda, kolona i ćelija?
  6. Umetanje kolona i redova.
  7. Numeracija tabela.
  8. Ubacivanje popisa tabela.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *