Snimanje i formati datoteka

Za snimanje aktivnog dokumenta možete pritisnuti Ctrl+S. Ako je dokument nov i još nema ime, prikazaće se okvir za dijalog Save As (slika) ili nešto slično. Kad dokument nije nov, pomoću prečice Ctrl+S biće snimljen pod postojećim imenom datoteke. Kad je datoteka nova, pronađite lokaciju za snimanje, upišite ime datoteke u polje za tekst File Name i pritisnite Save.

2.1

Obratite pažnju i na padajuću listu Save as Type ispod polja File Name. Prikazana lista formata zavisi od toga koliki deo Officea je instaliran.

Word konvertuje tekući dokument u format Worda 2007. Tada, natpis ,,(Compatibility Mode)” nestaje sa Wordove naslovne trake, ali se u prikazanom imenu datoteke i dalje vidi nastavak .doc umesto novog nastavka imena koji daje Word 2007. Još uvek možete oporaviti originalnu datoteku ako je zatvorite bez snimanja izmena. Dok je ne snimite, konvertovana datoteka postoji samo u aktivnom prozoru.

Medutim, kada snimite datoteku, Word 2007 joj odmah menja ime; dodaje se nov nastavak imena (.docx za običnu datoteku ili .docm za datoteku s makroima). Pošto se konvertuje, originalna .doc datoteka će zauvek nestati! Možete pokušati da je, pomoću komande Save As, ponovo snimite u originalnom formatu, ali nema garancija da će biti identična originalu.

Upotrebiti .doc ili ne

Ako možete da koristite stari format Worda a ne novi, zašto to ne biste radili? Zar ono što je starije ne bi trebalo da bude pouzdanije i proverenije? Možda, ali pomislite samo na osetljivost Wordovog binarnog .doc formata! Da li vam je dokument ikada bio oštećen? Kod binarnih formata, što je dokument bio veći i složeniji, to ga je lakše bilo oštetiti. Wordova datoteka je vrlo lako postajala nepristupačna i za samu Wordovu podrazumevanu komandu Open.

Sledeći problem je veličina dokumenta. Pogledajte jednostavan Wordov dokument koji sadrži samo izraz „Hello, Word”. Osnovna datoteka snimljena u Wordovom formatu od verzije 97 do 2003 iznosi 26 KB. To znači da je Wordu za snimanje ovih dveju reči trebalo oko 26.000 znakova!

Za isti izraz snimljen u formatu .docx Worda 2007 potrebno je 10 KB: naravno, i to je mnogo, ali ipak manje nego što se trošilo u Wordu 2003. Uštede prostora na disku neće uvek biti ovako dramatične, ali s vremenom će razlika postati uočljiva. Što su datoteke manje, ne samo da se štedi prostor, nego se i ubrzava komunikacija.

.docx ili .docm

Sa Wordom 2007 isporučuju se sledeći novi formati:

  • .docx – običan dokument koji ne sadrži makroe
  • .docm — dokument koji sadrži makroe ili može da ih izvršava
  • .dotx – šablon koji ne sadrži makroe
  • .dotm — šablon koji sadrži makroe ili može da ih izvršava

Korisnicima je ponekad važno da ubace makroe ne samo u šablone, već i u dokumente. Dokumenti koji sadrže automatizovane elemente lakše se prenose. Umesto da šaljete i šablon i dokument ili, još gore, šablon maskiran kao dokument, pošaljite dokument koji može da izvršava makroe.

Trikovi s mišem

Svi znamo šta znači dvostruki pritisak mišem, ali malo njih zna pogodnosti trostrukog pritiska mišem, kao i kombinacija tastera Ctrl ili Alt s pritiskom mišem.

Tri pritiska tasterom miša

Kada triput pritisnete mišem unutar pasusa, Word bira ceo pasus. Međutim, ima razlike u tome gde ste pritisnuli. Ako triput pritisnete mišem unutar leve margine, a ne unutar pasusa, a pokazivač miša ima oblik strelice (slika), biće izabran ceo dokument.

2.2

Da li je trostruki pritisak mišem u levoj margini brži od prečice Ctrl+A? Ne uvek, ali može biti ako vam se ruka već nalazi na mišu. Ukoliko hoćete da prikažete minijaturnu paletu alatki, upotrebite metodu s mišem, dok prečica Ctrl+A neće imati efekta.

Ctrl+taster miša

Treba vam nešto brže od trostrukog pritiska mišem? Ako vam se jedna ruka nalazi na mišua druga na tastaturi, držite taster Ctrl i pritisnite mišem levu marginu. Tako ćete takode izabrati ceo dokument i prikazaće se minijaturna paleta alatki (isto kao i na prethodnoj slici).

Ako istovremeno pritisnete Ctrl i taster miša u pasusu, biće izabrana aktivna rečenica. Ovo je korisno kada premeštate, brišete ili ističete rečenicu (slika).

2.3

Alt+taster miša

Ako reč ili selekciju istovremeno pritisnete tasterom Alt i tasterom miša, ta reč ili selekcija pretraživaće se u oknu Research paketa Office 2007. Da li ste nekad slučajno otvorili okno Research? Hoćete da ga isključite? Pa… ne morate više tragati, pošto ga nema.

2.4

Alt+povlačenje mišem

Kombinaciju tastera Alt i povlačenja mišem možete koristiti da biste izabrali vertikalnu kolonu teksta, čak i onda kada tekst nije podeljen na kolone. To je korisno kada radite s neproporcionalnim fontovima ili kada stoga zapravo postoji višestubačni sadržaj. Na izabrani sadržaj možete primeniti svako formatiranje znakova ili fontova (slika).

2.5

Shift+taster miša

Pritisnite mesto na kome započinjete selekciju, a zatim istovremeno pritisnite tasterom Shifti mišem mesto gde je završavate. Kombinaciju nastavite da koristite ako proširujete ilisužavate izabrani sadržaj. Metoda je korisna u situacijama kada ne možete precizno izabrati sadržaj povlačenjem mišem.

Pitanja:

  1. Zbog čega koristimo format docx?
  2. Šta označavamo ako tri puta pritisnemo taster miša?
  3. Kako jednim potezom označiti celu rečenicu?
  4. Šta dobijamo ako pritisnemo Alt + taster miša?
  5. Kako označavamo samo polovinu redova?
  6. Kako se vrši selektovanje uzastopnog teksta?
  7. Kako se vrši selektovanje ne uzastopnog teksta?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *