Izračunavanje broja radnih dana između dva datuma

Kada izračunavate broj dana između dva datuma, možete da isključite vikende i praznike. Treba vam, na primer, broj radnih dana u novembru. U tome će vam pomoći funkcija NETWORKDAYS.

Funkcija NETWORKDAYS izračunava broj dana između dva datuma izuzimajući dane vikenda (subote i nedelje). Kao opciju, možete zadati područje s datumima praznika da biste i njih isključili. Excel nema nikakvog načina da odredi koji su dani praznični, pa tu informaciju morate da upišete u područje.

Na slici prikazan je radni list na kome smo izračunavali broj radnih dana. Opseg B12:B20 sadrži datume praznika. Dve formule u koloni F izračunavaju broj radnih dana između datuma u kolonama D i E. Formula u ćeliji F13 za ovaj primer je:

=NETWORKDAYS(D13,E13,B13:B20)

izracunavanjevreme341

Ova formula daje rezultat 70, što znači da sedmodnevni period, koji je započeo 17. februara sadrži 78 radna dana. Drugim rečima, iz rezultata su isključeni dani praznika, subota i nedelja.

Pomeranje datuma samo za radne dane

Funkcija WORKDAY predstavlja suprotnost funkciji NETWORKDAYS. Na primer, ako projekat počinjete 13. maja, a treba vam deset radnih dana da ga završite, funkcijom WORKDAY možete da izračunate datum kada ćete završiti projekat.

=WORKDAY(“5/13/2016”,10)

Formula vraća radni broj datuma koji mora biti formatiran kao datum. Rezultat je 27. maj 2016. (4 dana vikenda su između 13. i 27. maja).

Prikazivanje formatiranih vrednosti u obliku teksta

U vežbi je dat primer spajanja teksta sa formulom u primeru izračunavanja maksimalne vrednosti u nekom određenom području:

=”Najveća vrednost u koloni  C iznosi ” &MAX(C:C)

Evo još jednog primera korišćenja funkcije NOW (njen rezultat su tekući datum i vreme). Funkcija TEXT prikazuje datum i vreme u pogodnom formatu.

=”Izveštaj odštampan dana: “&TEXT(NOW(),”dd.mm.yyyy u hh:mm”)

Rezultat formule mogao bi biti sledeći: Izveštaj odštampan dana: 17.02.2016. u 23:10.

Vežba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *